Firewall nedir? Neden fiziksel güvenlik duvarı kullanılmalıdır?
Dilimize güvenlik duvarı olarak geçen firewall, yazılım veya donanım sistemleri ile ağ sistemi üzerindeki trafiği kontrol ederek, zararlı yazılım, hack ve istenmeyen ağ trafiğini önlemek için kullanılan güvenlik sistemidir. Sadece yazılım ile oluşturulan sistemlerine güvenlik duvarı, donanım ve yazılım destekli olanlarına fiziksel güvenlik duvarı denir. Fiziksel güvenlik duvarının bulunduğu ağ sistemlerinde dış ağdan (internet) ve iç ağdan (intranet) gelen paket veriler belirlemiş kurallara göre denetlenerek zararlı yazılımların ağda dolaşmasını engelleyerek ağ güvenliğini sağlar. Firewall bu temel fonksiyonunun yanında bir kullanıcının belirli bilgisayarlara, internet sitelerine veya ağ cihazlarına erişip erişemeyeceğini denetlemenize de izin verir.
Fiziksel güvenlik duvarı nasıl çalışır?
Firewall cihazları temel olarak bulunduğunuz ağ sistemini, dış ve iç ağdan gelen tehlikelere karşı korumayı amaçlar. Bu temel faaliyetinin yanında kullanıcı beklentilerine göre müstehcen siteler, kumar siteleri, oyun siteleri gibi içeriklerin engellenmesi, iç ağda birbirine erişebilen cihazlara yetki verilmesi için de kullanılan fiziksel güvenlik duvarları, ağda dolaşan her datayı paket olarak denetleyerek, önceden belirlenmiş kurallara uygun olmayan bir durum tespit ederse güvenli bir katman oluşturarak paketin geçişine izin vermez. Kullanıcılar kara liste, beyaz liste olarak izin verip vermediği içerikleri belirleyebildiği gibi, sistemde var olan hazır listeleri de kullanarak ağ trafiğini güvenli hale getirebilirler. Günümüzde tüm işletmelerde yapılan işlerin büyük çoğunluğu ağ üzerinden gerçekleştiği düşünüldüğünde tüm işletmelerin bir fiziksel güvenlik duvarına ihtiyacı bulunmaktadır.
5651 sayılı yasa nedir?
5651 sayılı yasa, internet üzerinde içerik sağlayan, yer sağlayan, erişim sağlayan, hotspot (kullanım sağlayan) hizmeti veren işletmeleri ilgilendiren, internet üzerinden işlenen suçlarla mücadele etmeyi içeren kanundur. Bu yasaya göre wifi hotspot hizmeti veren tüm işletmeler ağına bağlanan kullanıcılardan bazı bilgileri almalı, 2 yıl saklamalı, yetkili makamlarca istenildiğinde bu verileri paylaşmalıdır. Bu yasal zorunluluktan dolayı fiziksel güvenlik duvarlarında 5651 loglama özelliği bulunmaktadır. Cihazınız bu işlemleri otomatik olarak gerçekleştirmeli, kayıtları 2 yıl saklamalıdır. İşletmelerinde internet paylaşımı yapanlar güvenlik duvarına ek olarak bu hizmeti de almalıdırlar. Loglama yapılmadığı takdirde, işletme interneti üzerinden bir suç işlenirse, işletme yetkilisi doğrudan sorumlu olarak kabul edilmektedir.
UTM nedir?
Fiziksel güvenlik duvarları başlangıçta az sayıda zararlı ile mücadele etmek zorundaydı. Gelişen teknolojiye paralel olarak gelişen zararlı yazılımlar, internet siteleri ve kullanıcı beklentileri UTM(Unified Threat Management) (Birleşik Tehdit Yönetimi) yapabilen bütünleşik güvenlik cihazlarını kullanmayı zorunlu hale getirdi. UTM, gelişmiş bir fiziksel güvenlik duvarına verilen isim olmakla birlikte sıradan bir güvenlik duvarına ek olarak antispam, antivirüs, saldırı önleme sistemi, VPN, router, 5651 loglama gibi ek özellikler sunmaktadır.
Neden fiziksel güvenlik duvarı kullanılmalıdır?
İşletmelerde tüm iç ve dış ağdan gelen tehditleri engellemek, bir donanım vasıtası ile antispam ve antivirüs denetimi yapabilmek, internet paylaşımı yapılan yerlerde yasal sorumluluktan kurtulmak, bilgisayar sistemi kullanıcıların istenilmeyen sitelere girişini önlemek için bir fiziksel güvenlik duvarı kullanılmalıdır.
İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesinde network ağ altyapı kurulumu, ağ güvenlik cihazları kurulumu hizmetleri vermekteyiz. Anahtar teslim ağ sistemleri, profesyonel ekibimiz ile yerinde keşif, projelendirme ve kurulum olarak planlanmakta, işletme büyüklüğüne ve ilerde artabilecek kullanıcı sayısı göz önünde bulundurularak esnek sistemler tasarlanmaktadır.
My/Pc Teknoloji olarak fiziksel güvenlik duvarı projelendirme, satış ve kurulum hizmetleri vermekteyiz. Güvenlik duvarları hakkında bilgi almak, işletmenize uygun firewall modelini bulmak veya diğer sorularınız için telefon numaralarımızdan, e-posta adresimizden veya canlı destekten bize ulaşabilirsiniz. Ağ sistemleri projelendirme ve uygulama işlemleri için kurulum yapılacak tesiste keşif yapılması gerekmektedir. Ağ altyapı ve kablo yapısının belirlenebilmesi için yandaki ücretsiz keşif formundan bize ulaşabilirsiniz. Mekanda yapılacak ücretsiz keşif sonrasında mühendislerimiz isteklerinize uygun çözümler içeren projenizi fiyatlandırarak size teklif sunacaktır.