HDD sürücüyü SSD ile değiştirme zamanı gelmedi mi?
Klasik HDD(Hard Disk Drive) fiyatları ile SSD(Solid State Drive) fiyatları arasındaki uçurumun kapanması ve SSD sürücülerin yaygınlaşması ile bilgisayarlarında performans isteyen kullanıcıların mevcut disklerini SSD’ye dönüştürmesi için en doğru zamanlardan birindeyiz. Bu yazımızda HDD ve SSD sürücülerin tanımları, aralarındaki farklar ve değişim yapıldıktan sonra kazanılacak performans hakkında bilgi vereceğiz.
Hdd nedir?
Uzun yıllardır bilgisayarlarımızda sabit disk olarak kullandığımız hdd diskler temel olarak içerisinde barındırdığı manyetik plakalara okuma, yazma kafaları ile veri depolayabilen, hızları manyetik disklerin dönmesi ile doğru orantılı olan depolama cihazlarıdır. Hdd disklerde dönüşün motora bağlı olması, okuma yazma hızlarının bir noktada tıkanması anlamına gelmektedir. Gelişen teknoloji ile hdd diskler mevcut sistemler için yeterli olmamış yeni bir depolama teknolojisi ihtiyacı doğmuştur.
Sdd nedir?
Fonksiyon olarak hdd disklerin işlevlerini yerine getiren ssd diskler, geçici hafıza olan RAM bellekler gibi devre üzerine bütünleşik hafıza birimlerinden oluşur. RAM belleklerden farkı bilgilerin geçici değil kalıcı oluşudur. Ssd disklerde okuma yazma kafası, manyetik diskler, diskleri döndüren motorlar bulunmaz. Bu sayede okuma yazma hızları yüksek, ses ve ısınma düşük seviyelere çekilebilmektedir.
Hdd ve Ssd arasındaki farklar nelerdir?
Hdd ve ssd diskler aynı amaç için kullanılan ürünler olmakla birlikte birbirinden farklı teknolojilerdir. Aşağıda hdd ve ssd arasındaki en önemli farklar listelenmiştir.
- Fiyat: Hdd diskler hayatımızda uzun süreden beri bulunduğu için birçok marka ve model hdd bulunmaktadır. Fiyatları da bu sebeple uygun olmaktadır. Ssd diskler yeni bir teknoloji olduğu için 1 TB hdd fiyatına ancak 120 GB ssd disk alınabilmektedir.
- Hız: Hdd disklerde hız manyetik disklerin dönüşüne bağlı olduğundan ortalama 120 Mb/Saniye hızlara ulaşabilmektedir. Ssd disklerde motor, manyetik disk olmadığı ve hafıza birimleri devre üzerinde bulunduğu için 10 katına kadar hızlara çıkabilmektedir.
- Sağlamlık: Hdd diskler içerisinde hareketli parçalar barındırdığı için hassas ürünlerdir. Düşme, çarpma, sarsıntı gibi durumlarda kolayca zarar görebilmektedirler. Ssd diskler için bu durum söz konusu değildir.
Ssd çeşitleri nelerdir?
Birçok markanın ürettiği ssd modeli bulunmaktadır. Bunlar arasında bağlantı portuna göre sata ssd, m2 ssd ve pci ssd modelleri bulunmaktadır. Sata ssd diskler notebook hdd diskleri gibi 2.5 inc boyutunda olmakta ve sata portuna bağlanmaktadır. M2 ssd modelleri bir RAM bellek boyutunda olmakta ve anakarta m2 portundan bağlanmaktadır. Pci ssd modelleri yine bir RAM bellek boyutunda ve pci portlarından birine bağlanmaktadır.
Ssd takılırken format atılmalı mı?
Disk klonlama ile hdd diskten ssd diske geçiş yapılabilmekle beraber, sisteminizi ssd diske geçerken sıfırdan kurmanızı önermekteyiz.
Bilgisayar teknik servis birimimizde hdd / ssd değişimi hizmetleri verilmektedir. Eski diskinizden yeni diskinize veri aktarımları işletim sisteminizin kurulmasından sonra yapılmaktadır. Veri kaybı ve donanımsal arıza sorunları ile karşılaşmadan ssd diske geçmek için telefon numaralarımızdan, e-posta adresimizden veya canlı destek üzerinden bize ulaşabilirsiniz.