Bir önceki yazımızda “Alarm sitemi nedir? Nelerden oluşur?” sorularına cevap verdik. Bu yazımıza ek olarak alarm sistemi ekipmanlarından inceleyemediğimiz gaz dedektörü, su baskın dedektörü, panik butonu, siren, harici siren, yangın butonu, network modülü ve gprs iletişim modülü ekipmanlarını bu yazımızda inceleyeceğiz. Alarm sistemi ekipmanları, bir hırsız veya alarm sisteminde bulunan elemanlar olarak tanımlanabilir. Alarm sistemi ekipmanlarından bazıları hayati önen taşırken, bazıları güvenlik ihtiyaçlarına göre eklenip çıkartılabilir. Alarm sisteminin tipine göre kablolu veya kablosuz alarm sistemi ekipmanı modelleri bulunmaktadır.
Alarm sistemi ekipmanları nerede kullanılır?
Alarm sistemi içinde bulunan gaz dedektörü, su baskın dedektörü, panik butonu, siren, harici siren, yangın butonu, network modülü ve gprs iletişim modülü gibi alarm sistemi ekipmanları kullanım yerleri ve özellikleri aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.
Gaz dedektörü nedir? Ne için kullanılır?
Gaz dedektörü; alarm sistemi kapalı ve kurulmamış olsa bile mekândaki gaz kaçağı durumlarında alarm paneline sinyal göndererek olası yangın ve patlama durumlarının engellenmesine yardımcı olur. Daha çok yangın alarm sistemlerinde kullanılmakla birlikte, hırsız alarm sistemlerine ek olarak kullanılabilir. İzleme merkezine bağlı alarm sistemlerinde itfaiye ve sağlık kuruluşlarına ihbar için kullanılabilir. Isınma sisteminin gaz ile yapıldığı ortamlarda gaz kaçağı dedektörü ve tüm ısınma sistemleri için karbon monoksit dedektörü kullanılır. Kablolu ve kablosuz alarm sistemleri için kablolu gaz dedektörü ve kablosuz gaz dedektörü bulunmaktadır.
Su baskın dedektörü nedir? Ne için kullanılır?
Su baskın dedektörü, bahçe katlar, giriş katlar ve bodrum katlarda yağmur suyu ve su tesisatı için, yüksek katlarda su tesisatından gelen su basma tehdidine yönelik zemine yakın monte edilerek kullanılır. Üzerindeki elektrotlara su teması halinde alarm paneline sinyal gönderip siren çalarak, haber alma merkezine bağlı ise merkeze sinyal göndererek olası su baskınlarını önler. Hırsız ve yangın alarm panellerine entegre olarak kullanılabilir. Kablolu ve kablosuz alarm panelleri için kablolu su baskın dedektörü ve kablosuz su baskın dedektörü modelleri mevcuttur.
Panik butonu nedir? Ne için kullanılır?
Panik butonu, ev ve işyerlerinde hırsızlık ve soygundan korunma, acil durumlarda sağlık ekiplerine haber verme gibi ihtiyaçlar için kullanılır. Buton ve çekme tip panik butonları mevcuttur. Evlerde daha çok hasta ve yaşlıların alarm panelinde erişemeyeceğinden dolayı kolayca izleme merkezine sinyal gönderebilmeleri için kullanılır. İş yerlerinde, kuyumcu gibi değerli eşyalar satan veya eczane gibi geç saatlerde nöbetçi olan işletmeler için soygun esnasında hızlıca alarm merkezine sinyal göndermek için panik butonları kullanılır.
Siren ve harici siren nedir? Ne için kullanılır?
Siren; bir alarm sisteminin ana unsurlarındandır. Alarm paneline gelen sinyalden sonra panel sirenleri çaldırarak alarm verir. Hırsız alarm sirenleri ve yangın alarm sirenleri ortalama 120 desibel – 140 desibel arası ses çıkarmaktadır. Lokal alarm sistemlerinde müdahale için komşulardan yardım beklenirken, izleme merkezine bağlı alarm sistemlerinde siren çalması akabinde haber alma merkezi ilgili güvenlik güçlerini ev veya işyerine yönlendirmektedir. Alarm sisteminde mekan içinde kullanılanlarına siren, dış mekanda kullanılanlarına harici siren denilmektedir. Dış mekanda kullanılan harici sirenlerin ışıklı tipleri flaşörlü siren olarak tanımlanır. Alarmın caydırıcı bileşeni sirendir.
GPRS iletişim modülü nedir? Ne için kullanılır?
GPRS iletişim modülü, kablolu hattın kullanılamadığı durumlarda alarm panelinin izleme merkezi ile haberleşmesini sağlayan modüldür. Lokal bazı alarm sistemlerinde mekân sahibine sms atılmasını veya panel üzerinden direkt aranmasını sağlayan modelleri de mevcuttur. Kablolu hattın açıktan gittiği durumlarda GPRS modül kullanılarak mekana hat kesilerek girilmeye çalıştığında dahi izleme merkezine sinyal gitmesi amaçlanmaktadır. Alarm sisteminin opsiyonel ekipmanlarından biridir. Ekstra güvenlik ihtiyacı olduğunda kullanılmaktadır.
Yangın butonu nedir? Ne için kullanılır?
Yangın butonu, yangın alarm sistemlerinde dedektörlerin algılamadığı veya geç kaldığı durumlarda mekânda bulunanlar tarafından alarm paneline sinyal gönderilmesini sağlayan aygıttır. Mekânda bulunanların hızlıca işyerini boşaltmasını, can ve mal kayıplarının önlenmesinde büyük önemi vardır. Butonlu ve kır bas tipinde yangın butonları mevcuttur. Yanlış verilen alarmlar ancak alarm panelinden susturulabilir. Butondaki sinyalin giderilebilmesi için her butonun üzerinde bulunmayan bir anahtarı bulunur.
Daha önce hırsız alarm sistemleri ve yangın alarm sistemlerinin tanım ve amaçlarını incelediğimiz alarm sistemi nelerden oluşur yazımızda alarm sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu yazıda genel olarak aşağıdaki konulara değinilmiştir.
Etiketler: Alarm sistemi ekipmanları nelerdir?, Gaz dedektörü nedir?, Su baskın dedektörü nedir?, Panik butonu nedir?, Siren nedir?, Harici siren nedir?, GPRS iletişim modülü nedir?, Yangın butonu nedir?